Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Ανάλεκτα εθνικής αυτογνωσίας - Γεώργιος Παπαδημητρίου

Κωδικός: ON-04



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΧ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

30 κείμενα προβληματισμού, κατάθεση στην ιστορική μνήμη


Εξώφυλλο: Σκληρό
Διαστάσεις: 14Χ21
Σελίδες: 393
ISBN: 960-86065-3-5



Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, 
θα 'ρθουνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί...

Ένα ρίγος ιερό πρέπει να συνέχει την ιστορική μας μνήμη όταν αυτή οδοιπορεί προς το παρελθόν. Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες πρέπει να συντηρούμε την ιστορική μας μνήμη και να ζούμε με την εθνική αυτογνωσία, όχι μόνο για τα πολιτιστικά επιτεύγματα των προγόνων μας -που αντανακλούν και σε μας σήμερα- αλλά και από ευγνωμοσύνη προς τις αμέτρητες σκιές των μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος, που θυσιάσθηκαν για την εθνική μας αποκατάσταση και την εθνική μας ολοκλήρωση.

Η αναδρομή στο ιστορικό μας παρελθόν μας βοηθά να αντλούμε διδάγματα για την εθνική, ηθική και πολιτική μας συμπεριφορά στο παρόν και στο μέλλον. Μας βοηθά ακόμη να ανιχνεύουμε τα πάθη, τα λάθη και γενικά τα ελαττώματα εκείνα που μερικές φορές μας έφεραν στο χείλος του κρημνού, όπως π.χ. κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897. Πρέπει, λοιπόν, να διδασκόμεθα από την Ιστορία! Και αν υποτεθεί ακόμη ότι η Ιστορία τίποτε δεν μας διδάσκει στο τι πρέπει να πράττουμε, τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι μας υποδεικνύει τι πρέπει να αποφεύγουμε!

Και κάτι ακόμη: Είναι καλύτερα να κοιτάζουμε κατά πρόσωπο την ιστορική αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή,  -ιδιαίτερα μάλιστα όταν το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό!-, παρά να φυτοζωούμε μέσα στην πλάνη, λογοκρίνοντας γεγονότα και στιγμές από την ιστορία μας που δεν μας τιμούν και προβάλλοντας μεγεθυμένα περιόδους που μας δοξάζουν. Και όταν ιστοριογραφούμε είναι καλύτερα να γράφουμε τα γεγονότα όπως συνέβησαν και όχι όπως... θα έπρεπε να συμβούν. Και φυσικά πάντοτε μακριά από σκοπιμότητες και ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Με αυτά τα "πιστεύω", με αγάπη προς την πατρίδα, προς τον αλύτρωτο Ελληνισμό και τους κατά τα "πέτρινα χρόνια" ξερριζωθέντες από τις πανάρχαιες εστίες τους πρόσφυγες, ξεκίνησα εδώ και δεκαετίες τις έρευνές μου σε πρωτογενείς πηγές και κυρίως στην πλούσια ελληνική και την ξένη βιβλιογραφία. Επίσης για τον ίδιο λόγο πραγματοποίησα πολλά οδοιπορικά σε "λίθους φθεγγομένους" στη Βόρεια Ελλάδα. Καρποί αυτών των ερευνών υπήρξαν ένας σημαντικός αριθμός άρθρων και επιφυλλίδων που δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο. Τα περισσότερα απ' αυτά αναφέρονται στην περίοδο 1800-1940. Επιπλέον, από το ιστορικό αυτό "απόθεμα" έδωσα διαλέξεις για τον Νέο Ελληνισμό και ομιλώ μ' αυτή τη θεματολογία κάθε εβδομάδα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία".

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνεται ένα μικρό μέρος από τα άρθρα και τις επιφυλλίδες που ανέφερα. Προσωπική ψυχική ανάγκη και ιστορική αναγκαιότητα επέβαλαν να γίνει αναφορά και στους αγώνες της Εκκλησίας για την Ρωμιοσύνη, όπως επίσης να εξαρθούν οι αγώνες μερικών δευτεραγωνιστών, αλλά και κάποιων άλλων που άδικα τους "παρέκαμψε" η Ιστορία.

Τα κείμενα είναι δημοσιογραφικής φύσεως και απευθύνονται στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Τέλος, επειδή τα κείμενα εγράφησαν σε διαφορετικές εποχές και αναφέρονται σε ανομοιογενή θέματα δεν υπάρχει στο βιβλίο ομοιογένεια ύφους και γραφής, αλλά αναπόφευκτες είναι και κάποιες επικαλύψεις. Ελπίζω, όμως, ότι τις όποιες αδυναμίες του βιβλίου θα τις καλύψει η επιείκια του αναγνώστη.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας -τόπο ασκήσεως εκλεκτών ψυχών- που ανέλαβε την έκδοση του παρόντος και στο οποίο παραχωρούνται όλα τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου αυτού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον άγιο Ηγούμενο και την Συνοδεία του για την αγάπη με την οποία -χρόνια τώρα- με περιβάλλουν. 

Γεώργιος Αχ. Παπαδημητρίου

  Προς τον Αναγνώστη  7
  Αντί για πρόλογο 11
1. Η βασανισμένη πορεία του Γένους στο διάβα του χρόνου  15
2. Δύο τραγικοί Βυζαντινοί αυτοκράτορες:
Ρωμανός Δ' Διογένης και Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος
25
3. "Εάλω η Πόλις" (αλησμόνητες επέτειοι) 49
4. Η Εκκλησία των δακρύων: Οι κρυπτοχριστιανοί 59
5. Χριστιανών της Ανατολής μαρτύρια 77
6. Χρησμοί και προφητείες, θρύλοι και διαδόσεις στους αγώνες του έθνους 87
7. Η αλήθεια στην εθνική μας ιστορία 97
8. Η προσφορά της Βορείας Ελλάδος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό 109
9. Η Μακεδονία στον Αγώνα του 1821 119
10. Η ατίμητη πόρτα 135
11. "Ιδού Κύριος και κρινάτω!" 149
12. Η δυναμική ενός πίνακα 161
13. Διεθνείς Συνθήκες και Πρωτόκολλα που οδήγησαν στην δημιουργία του ελληνικού κράτους   167
14. Ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος και ο αγώνας του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας 183
15. Μνήμες Μακεδονικού Αγώνα 193
16. Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης (1866-1935): ο μεγάλος ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα 215
17. Έξοδος από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μακεδονίας 225
18. Οι περιπέτειες της εικόνας του άι-Γιώργη 235
19. Αγώνες Ιεραρχών υπέρ του Ποντιακού Ελληνισμού (Γερμανός Καραβαγγέλης-Χρύσανθος Φιλιππίδης) 245
20. Γυναικών της Μακεδονίας εγκώμιον 263
21. Μοναστήρια που έγραψαν ιστορία 273
22. Από τον θρίαμβο στην ήττα (οι Συμφωνίες Σεβρών και Λωζάννης) 281
23. Μελπομένη Αυγερινού: Μια ηρωίδα του Μακεδονικού Αγώνα 301
24. Το χάσμα που άνοιξε ο "σεισμός" 311
25. Ο Οκτώβρης της δόξας 319
26. Από τον θρίαμβο στην ήττα και την τριπλή κατοχή 329
27. Μνήμες από την πείνα της Κατοχής (το διεθνές παρασκήνιο-προπαγάνδα) 341
28. Το μεγάλο "Γιατί" της ιστορίας μας 357
29. Η συμβολή της Ιστορίας στην διαπαιδαγώγηση των νέων στις χώρες της χερσονήσου του Αίμου 367
30. Τότε που κινδύνεψε το Άγιον Όρος 383
  Περιεχόμενα 391

Γεώργιος Αχ. Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε Χημικός. Εργάσθηκε αρχικά σε βιομηχανία και αργότερα εισήλθε στο Υπουργείο Βιομηχανίας, όπου αφού διήλθε υπηρεσιακά όλη την κλίμακα της ιεραρχίας αποχώρησε το 1994 με το βαθμό του Γεν. Διευθυντή.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Επιτελών Εθνικής Αμύνης και ασχολείται εδώ και τριάντα χρόνια με την έρευνα της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού (1204-1940), με έμφαση στον βορειοελλαδικό χώρο.

Άρθρα, μελέτες και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και είναι μόνιμος συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Πειραϊκή Εκκλησία". 





Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης