Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κατηγορίες

Πρόσωπο και Σταυρός

Κωδικός: STA-029



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Μάρκος-Αντώνιος Κόστα ντε Μποργκάρ

Πρόσωπο και Σταυρός
Συζητήσεις με τον π. Δημήτριο Στανιλοάε

"Το πρόσωπο δεν μπορεί να απομονωθεί. Δεν υπάρχει παρά μόνον εν κοινωνία και πραγματώνεται ανάλογα με το ενδιαφέρον του για τον άλλον και με το ενδιαφέρον του άλλου γι' αυτό. Είναι το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Ο Χριστός έδειξε την αξία του ανθρώπινου προσώπου γενόμενος προσωπικός άνθρωπος. Εν Χριστώ αποκτούμε την αληθινή ανθρωπινότητα... Ο Χριστός, πάνω στον Σταυρό, πάσχει για τους άλλους, όχι για τον Εαυτό Του. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο σύνδεσμος μεταξύ του μυστηρίου του Σταυρού και του μυστηρίου του προσώπου. Ο άνθρωπος επί της γης περνά δοκιμασίες. Καθένας σηκώνει σταυρό. Κι ο σταυρός είναι βαρύς και άνευ σημασίας, όταν δεν έχουμε κάποιον πλάι μας να μας παρηγορεί. Όταν βρίσκουμε ένα τέτοιο πρόσωπο, ο σταυρός μάς γίνεται λιγότερο δυσβάστακτος και το νόημά του αποκαλύπτεται. Η καταφατική έννοια του σταυρού είναι ότι μας επιτρέπει να αυτοπραγματωθούμε ως άνθρωποι... Ο σταυρός που με σώζει δεν είναι τα δικά μου βάσανα, αλλά τα βάσανα των άλλων: πάσχει για μένα, πάσχω για εκείνον..."

Συζητήσεις με τον π. Δημήτριο Στανιλοάε, έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου αιώνα. Καταβυθίσεις στο μυστήριο της Αλήθειας και της Ζωής, του ανθρώπου και του κόσμου.

 


Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 320
ISBN: 978-960-9550-45-1



Το παρόν βιβλίο αποτελεί προϊόν ζύμωσης. Τριάντα τρία χρόνια πριν, ένας νεαρός Γάλλος πέρασε το καλοκαίρι του στο μοναστήρι της Τσέρνικα (έξω από το Βουκουρέστι). Εκεί συναντούσε καθημερινά τον π. Δημήτριο Στανιλοάε -εμβληματική μορφή της ευρωπαϊκής θεολογικής σκέψης.

Οι δύο άνδρες -ο πρώτος στην πρώιμη ακμή του, ο δεύτερος στη δύση του αλλά και στη μεγαλύτερη ωριμότητά του- είχαν τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη θεολογική ζύμωση. Ο νεαρός Γάλλος, ονόματι Μαρκ-Αντουάν Κόστα Ντε Μποργκάρ, είχε σπουδάσει βυζαντινή ιστορία κι ήταν καθηγητής σε Λύκειο. Ορθόδοξος από το 1972, ιερέας της Ορθόδοξης ανατολικής Εκκλησίας από το 1977, αναζητούσε όχι μόνο εμβάθυνση στις θεολογικές του σπουδές, αλλά και περαιτέρω διερεύνηση των ανεπιτήδευτων υπαρξιακών του αναζητήσεων. Ο δεύτερος, συνταξιούχος από το 1973, κουβαλούσε μια ζωή επαγγελματικών κλυδωνισμών, φυλακίσεων, προσωπικών απωλειών, αλλά συνάμα και μια μακρόχρονη και βαρύτιμη εμπειρία στη θεολογική σπουδή και διδασκαλία. Άνθρωπος βαθιάς πίστης, δάσκαλος σπάνιας ευρύτητας και καλλιέργειας, θεολόγος λεπτών πνευματικών συλλήψεων.

Το καλοκαίρι εκείνο έμελλε να γίνει η αφετηρία μιας μακράς μαθητείας του νεαρού Γάλλου στον πολιό Ρουμάνο θεολόγο και ιερέα· μια μαθητεία που διήρκησε κοντά δέκα χρόνια και εξέβαλε στο δεύτερο διδακτορικό του Μαρκ-Αντουάν Κόστα Ντε Μποργκάρ στη δογματική θεολογία. Εκείνες οι πρώτες συζητήσεις διανθίστηκαν με ποικίλλα ανέκδοτα γραπτά του μεγάλου θεολόγου, που ο π. Δημήτριος έδινε στον νεαρό κληρικό. Ο δεύτερος τα διάβαζε και προσπαθούσε να τα αφομοιώσει συζητώντας τα με τον συντάκτη τους.

Μέσα από αυτή τη ζύμωση προέκυψε το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Περιέχει κατά βάση λόγια και σκέψεις του π. Δημητρίου Στανιλοάε. Λόγια και σκέψεις από τα ανέκδοτα γραπτά του και τις προφορικές συζητήσεις του με τον Μαρκ-Αντουάν Κόστα Ντε Μποργκάρ. Την καταγραφή την ανέλαβε ο νεαρός μαθητής, ο οποίος και παρενέβαλε τις δικές του σκέψεις, σαν αρμολόγημα του θεολογικού ψηφιδωτού της σκέψης του δασκάλου του. Το τελικό αποτέλεσμα έτυχε της έγκρισης του π. Δ. Στανιλοάε κι από τότε αποτελεί σημαντική συμβολή στη γνωριμία των ορθοδόξων με έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους της ορθόδοξης θεολογίας του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο όμως αυτό έχει και μια άλλη τεχνική πρωτοτυπία. Στον τρόπο παρουσίασης του υλικού του, ακολουθεί μία από τις βασικές συνισταμένες της σκέψης του π. Δημητρίου Στανιλοάε: τη βαθιά πεποίθηση πως η θεολογική διδασκαλία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξέχωρα από την προσευχή. Η γνωριμία με την αλήθεια της πίστης είναι ατελέσφορη, αν δεν συνοδεύεται από την προσευχητική αναφορά του ανθρώπου προς το Πρόσωπο, που καλείται και θέλει να γνωρίσει. «Η προσευχή είναι αναγκαία για τη διδασκαλία και η διδασκαλία είναι απαραίτητη για την προσευχή», διδάσκει ο π. Δημήτριος.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Μαρκ-Αντουάν Κόστα Ντε Μποργκάρ προχωρά την έκθεση της θεολογίας του π. Δημητρίου μέσα από δύο άξονες: ένα γραμμικό-οριζόντιο, που αποκαλύπτει θεολογικά νοήματα και σημασίες, και ταυτόχρονα έναν κάθετο-προσευχητικό, ο οποίος διανθίζει την ανάγνωση με προσευχή και ενατένιση. Αυτές τις προσευχητικές αναφορές τις εντάξαμε στην ελληνική έκδοση μέσα σε πλαίσια που συνοδεύουν το κείμενο, προκειμένου ο αναγνώστης να διευκολυνθεί στην προσπάθειά του να μετεξελιχθεί από παθητικό δέκτη σημασιών σε ενεργητικό ικέτη ευχών. Με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο, ο συγγραφέας επιζητεί να μην αρκεστεί απλώς στην ανάδειξη της θεολογικής σκέψης του π. Δημητρίου (πράγμα καθόλου αμελητέο ασφαλώς, καθότι μιλάμε για έναν ιδιαίτερα φωτισμένο θεολογικό νου), αλλά και να προχωρήσει στην έμμεση σκιαγράφηση του ήθους του Στανιλοάε, εφαρμόζοντας στην πράξη τα διδάγματα της φιλοκαλικής ιδιοσυγκρασίας του πολιού γέροντα. Με άλλα λόγια -κι ας κλείσουμε εδώ το σημείωμα αυτό- το ανά χείρας βιβλίο είναι μια προσπάθεια να γίνουν πράξη, κατά τρόπο απτό και τεχνικά συγκεκριμένο, στοχασμοί του π. Δημητρίου, όπως ο ακόλουθος:

«Διαβάζουμε το ψαλτήρι σε στάση προσευχής. Οι πιστοί, το ψαλτήρι το διαβάζουν και στο σπίτι. Η γυναίκα μου το διαβάζει πάντα ως προσευχή και έτσι πρέπει να διαβάζεται όλη η Αγία Γραφή. Διαβάζοντάς την, ακούμε τον Χριστό να μιλάει, έχουμε την αίσθηση ότι ακούμε τον Ίδιο, οπότε στεκόμαστε ταπεινά και δοξολογητικά, ευχαριστώντας Τον για το γεγονός ότι μας μιλά. Γι’ αυτό και μερικές φορές παρεισφρέουν ανάμεσα στους στίχους του ψαλμού και κάποιες προσευχές υπό μορφήν ποιητικών στροφών. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια καλή μέθοδος είναι να διαβάζουμε μια προσευχή μετά από κάθε κεφάλαιο της Καινής Διαθήκης και πάντως είναι καλό να διαβάζουμε τον λόγο του Θεού μέσα σε ατμόσφαιρα προσευχής, για να αιρόμαστε πέραν των ορίων της φύσεως, στην υπερβατικότητα του Θεού, διά του Οποίου φθάνουμε σε άλλης μορφής κατανόηση».

Είθε να μας αξιώσει ο Θεός αυτής της άλλης μορφής κατανόησης!

Β. Άργ.

   Πρόλογος του επιμελητή 11
   Σημείωμα του συγγραφέα  15
 1.  Η Ζωή  17
 2.  Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας σήμερα  51
   Να ξαναβρούμε αυτή τη φρεσκάδα της Ορθοδοξίας  52
 3.  Η κοινωνία των αγίων 63
 4.  Η τριαδική εμπειρία  91
 5.  Θεός Πατήρ  99
 6.  Ο Θεός αποκαλύπτει την Τριάδα  113
   Η θυσία του Χριστού  115
   Ο Χριστός είναι Θεός  117
   Προσωπική συνάντηση με τον Χριστό  118
   Ο Υιός φανερούμενος υπό των αγίων  121
   Ο άνθρωπος υπεύθυνος εν Χριστώ  124
 7.  Η διακονία του Χριστού  129
   Η Εκκλησία, λαός διακόνων  133
 8.  Το Πνεύμα που είναι Θεός  143
   Ποιος είναι το Άγιο Πνεύμα;  143
   Μια έμπνευση  147
   Υπέρβαση υποκειμένου και αντικειμένου  149
   Διακρίνοντας το Άγιο Πνεύμα  150
   Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον Χριστό χωρίς το Πνεύμα  152
   Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος  155
   Το Πνεύμα πανταχού παρόν  160
   Η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος  163
   Ο Παράκλητος  168
 9.  Τα δώρα του Πνεύματος  171
   Η δική μας εμπειρία από το Πνεύμα  171
   Το Πνεύμα αποκαλύπτει το πρόσωπο  172
   Οι θείες ενέργειες  177
 

 Ο παραλήπτης του Πνεύματος

 180
   Η Εκκλησία  184
   Τα Μυστήρια  187
   Διδασκαλία και Άγιο Πνεύμα  195
 10.  Η Αγία Γραφή  201
   Θεόπνευστη ανάγνωση  202
   Το παιδί και η Αγία Γραφή  207
   Αγία Γραφή και Εκκλησία  215
   Αγία Γραφή και Λειτουργία  220
 11.  Θεολογία και ένωση με τον Θεό  225
   Προσευχή και θεολογία  230
   Η αύξηση του ανθρώπου  232
   Η αξία της Παράδοσης  235
   Θεολογία και ιστορία  236
   Θεολογίας και Λειτουργία  238
 12.  Αγάπη και Χρόνος  249
   Χρόνος και ελευθερία  251
   Ο υπαρξιακός χρόνος  254
   Χρόνος και Λειτουργία  258
   "Αλλ' έρχεται ώρα και νυν εστί" (Ιω. 4, 23)  261
 13.  Ο Κατά Θεόν Άνθρωπος  265
   Η Μητέρα του Θεού  265
   Ελευθερία και αμαρτία  267
   Η ελευθερία των Αγίων  268
  Η ελευθερία της Παναγίας 272
  Η ηθική της αγιότητας 273
14. Το Θείο Έλεος 277
  Η Δόξα του Σταυρού 278
  Η αξία του προσώπου 281
  Ποιος είναι ο άλλος; 284
  Η απόκτηση της αγάπης 286
  Ο σύνδεσμος της αγάπης 288
  Συγγνώμη και Ανάσταση 290
15. Ο αγώνας για την Κοινωνία 293
  Η αποτελεσματικότητα της προσευχής 293
  Η εξομολόγηση των αμαρτιών 295
  Η πνευματικότητα 298
  Κοινωνία εν τω φωτί 301
  Η αδιάλειπτη προσευχή 302
  Η καρδιά και το πνεύμα 304
  Ενότητα με τον Χριστό 306
  Η ανάγκη της ασκήσεως 307
  Η ταπείνωση 308
  Μαθαίνουμε να προσευχόμαστε 311




Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης