Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κατηγορίες

Αθληταί Στεφανηφόροι Μικρασίας

Κωδικός: KYPSELI-010



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

«Αθλητές στεφανηφόροι της Μικράς Ασίας»
Επισκόπου Σωτηρίου Τράμπα, Μητροπολίτου Πισιδίας

Στην ιστορία της ανθρωπότητας πολλοί διάσημοι αθλητές έλαβαν κατά την αρχαιότητα το κότυνον του νικητού και επί των ημερών μας τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες. Όμως με το πέρασμα του χρόνου, πολλών εξ αυτών, η λάμψη μειώθηκε ή έσβησε και τα ονόματα τους ξεχάστηκαν.

Εκείνοι οι οποίοι διατηρούν ολόλαμπρα τα στεφάνια των νικητών είναι οι Άγιοι, οι οποίοι αγωνίστηκαν τον καλόν αγώνα της πίστεως στα ρωμαικά στάδια, κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αλλά και σε πλείστα άλλα πνευματικά αθλήματα μέχρι και τις ημέρες μας.

Αυτούς τους στεφανηφόρους αθλητές καλούμαστε κι εμείς να μιμηθούμε.

Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»

σελ.216



ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΑΛΦΕΙΟΣ ΚΑΙ ΖΩΣΙΜΟΣ, ΑΥΤΑΔΕΛΦΟΙ ΕΚ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΕΣ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΝΙΚΩΝ, ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΟΔΩΡΟΣ
 

Ο Άγιος Μάρκος ήταν υπόδειγμα ποιμένος κατά το πρότυπο του Κυρίου στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον Διοκλητιανό το έτος 290, ο ηγεμόνας της Πισιδίας Μάγνος μεταξύ των πρώτων συνέλαβε τον ποιμένα της Εκκλησίας Μάρκον.

Σκοπός του ήταν, αν κατάφερνε να τον κάνει να αρνηθεί τον Θεό του, ευκολότερα θα μετέστρεφε στη λατρεία των ειδώλων και τους άλλους οπαδούς του. Όμως ούτε οι υποσχέσεις ούτε οι απειλές του ηγεμόνα εκλόνισαν τον πιστόν οικονόμον των Μυστηρίων του θεού.

Άρχισαν τα βασανιστήρια. Τον κρέμασαν και άρχισαν να τον ξεσχίζουν. Τον φυλακίζουν και ο δέσμιος Χριστού ελευθερώνει από τα δεσμά του διαβόλου και των ειδώλων τριάντα στρατιώτες με τον επί κεφαλής αξιωματικό τους, οι όποιοι πίστεψαν στον Χριστό, βαπτίσθηκαν και μαρτύρησαν.

Τον σεβάσμιο Μάρκο οι βασανιστές ήθελαν να τον δέσουν με βαρύτερα δεσμά. Παρήγγειλαν, λοιπόν, σε τρεις αδελφούς σιδηρουργούς να κατασκευάσουν βαριά σιδερένια δεσμά. Εκείνοι άρχισαν να χτυπούν με τα βαριά σφυριά το πυρακτωμένο σίδερο, αλλά αυτό διαλυόταν σαν νερό και τα χέρια τους μούδιαζαν και παρέλυαν. Εξεπλάγησαν απ' αυτό που τους συνέβαινε. Καθώς προσπαθούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, άκουσαν μια ουράνια φωνή που τους καλούσε να αποδεχθούν την πίστη στον αληθινό Θεό του δέσμιου Μάρκου, ακόμα και το μαρτύριο.

Αγαθοί άνθρωποι οι τρεις αδελφοί Αλέξανδρος, Αλφειός και Ζώσιμος δέχθηκαν τα σημεία ως κάλεσμα Θεού, και δεν προχώρησαν την εργασία που τους ανέθεσαν. Όταν τους ζήτησαν να παραδώσουν τα δεσμά, εκείνοι ομολόγησαν ότι και αυτοί, όπως ο Μάρκος πιστεύουν τον Χριστό ως τον μόνον αληθινό Θεό. Δεν άργησαν οι δήμιοι να βασανίσουν κι αυτούς. Τούς έχυναν λυόμενο μολύβι στο στόμα τους, τους έσπαζαν τα μέλη και τέλος τους κάρφωσαν επάνω σε βράχο και έτσι παρέδωσαν τις ψυχές τους στα  χέρια του Θεού.
Του Μάρκου τα μαρτύρια συνεχίσθηκαν. Τον έδειραν σκληρά, του κάρφωσαν σιδερένια υποδήματα, τον τρύπησαν με σουβλιά, του έκοψαν τη γλώσσα και τέλος τον αποκεφάλισαν.
 
Παρόμοια μαρτύρια υπέφεραν και ο Νίκων, ο Ηλιόδωρος και ο Νέων, οι όποιοι συνελήφθησαν μαζί με παιδιά και παρθένους και τελικά όλους τους αποκεφάλισαν στο Φιλομίλιον, που ήταν έδρα Επισκοπής της Μητροπόλεως Πισιδίας. Έτσι έλαβαν όλοι μαζί τα άφθαρτα στεφάνια της αθλήσεως παρά του αγωνοθέτου Κυρίου.

Η μνήμη όλων των αγίων αυτών Μαρτύρων εορτάζεται από την Εκκλησία μας την 28η Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΤΡΑΜΠΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ
ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΕΦΑΝΗΦΟΡΟΙ
ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΗΛΙΟΔΩΡΟΣ Ο ΕΚ ΜΑΓΥΔΟΥ
Η μνήμη του εορτάζεται τη 19η Νοεμβρίου.

Κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα της Ρώμης Αυρηλιανού (270-5), στην πόλη Μάγυδο της Παμφυλίας, εκήρυττε τον Χριστό με παρρησία ο ευλαβής πιστός Ηλιόδωρος. Ενοχλημένοι οι ειδωλολάτρες τον κατήγγειλαν στον ηγεμόνα της πόλης εκείνης Αώτιο. Τον συνέλλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα να δικασθεί. Ούτε οι υποσχέσεις ούτε οι απειλές του ηγεμόνα κλόνισαν την πίστη του Ηλιοδώρου. Κατά τα βασανιστήρια που επακολούθησαν ο Άγιος με θέρμη προσευχόταν: «Κύριε Ιησού Χριστέ έλα και βοήθησέ με». Τότε μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό: «Μη φοβάσαι, είμαι μαζί σου». Από εκείνη τη στιγμή ο Μάρτυρας δεν αισθανόταν πια πόνους από τα βασανιστήρια και ενισχύθηκε πιο πολύ στην πίστη του προς τον Χριστό.
 
Ο ηγεμόνας πρόσταξε να καεί χάλκινο βόδι και να βάλουν μέσα τον Ηλιόδωρο. Όταν βρέθηκε ο Άγιος στην πυρακτωμένη κοιλιά του βοδιού προσευχήθηκε και το θαύμα έγινε? το φλογισμένο χάλκινο βόδι πάραυτα έγινε κρύο. Μόλις είδαν το σημείο αυτό του Θεού αυτοί που βρίσκονταν εκεί πίστεψαν στον Χριστό. Μεταξύ αυτών ήταν και οι τέσσερεις στρατιώτες, που βασάνιζαν τον Άγιο. Δεν δίστασαν και αυτοί, μπροστά στον ηγεμόνα, να ομολογήσουν: «Ναι! Είναι μεγάλος ο Θεός των Χριστιανών.»

Ο Άγιος οδηγήθηκε στην Αττάλεια για να ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Παρ' όλα αυτά έμεινε σταθερός στην πίστη του και τελικά παρέδωσε το πνεύμα του με αποκεφαλισμό.

Η μνήμη του εορτάζεται τη 19η Νοεμβρίου.

Επισκόπου Σωτηρίου Τράμπα
Μητροπολίτου Πισιδίας
Αθλητές Στεφανηφόροι
της Μικρασίας
Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη"





Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης