Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κατηγορίες

Ορθοδοξία, Ισλάμ και Πολιτισμός

Κωδικός: SOT-001



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Νικόλαος Π. Βασιλειάδης
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις ημέρες μας παρατηρείται αναζωπύρησι και επικίνδυνη διείσδυσι του Ισλαμισμού στη Δύσι. Στο βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια προσεγγίσεως του Ισλάμ και ενημερώσεως για τις κυριώτερες θέσεις του με βάσι το Κοράνιο. Επίσης αναφορά στο διάλογο Ορθοδοξίας - Ισλάμ.

Διαβάστε παρακάτω περιεχόμενα και εκτενέστερη περιγραφή βιβλίου


Διαστάσεις: 20Χ14,5
Σελίδες: 351



Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για το Ισλάμ και τον ηθικό θεϊσμό του. Και τούτο, διότι παρατηρείται αφ' ενός μεν αναζωπύρηση του Ισλαμισμού, αφ' ετέρου δε μια επικίνδυνη επεκτατική πορεία και διείσδυση του Ισλάμ στη Δύση. Τούτο οδηγεί ορισμένους σε μια απόπειρα διαλόγου με το Ισλάμ, ενώ άλλοι επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο του πολιτισμού μας απο τον "θρησκευτικό φασισμό", όπως αποκαλούν τον Ισλαμισμό, και προ παντός εξ αφορμής του "τζιχάντ", του ιερού πολέμου, που έχουν κηρύξει οι πιστοί του Μωάμεθ προς Ανατολή και Δύση. Ενώ δεν λείπουν βέβαια και "οι μοντέρνοι διανοητές", που επιμένουν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στη σωτηρία μέσα από δρόμους φανατισμού και μισαλλοδοξίας ή μέσα από προγράμματα κατευθυνόμενης "πνευματικής διαφώτισης"!...

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια, κατ' αρχήν επαινετή, προσπάθεια προσεγγίσεως Ορθοδοξίας και Ισλάμ, κάποιοι Ιεράρχαι της Εκκλησίας μας και άλλοι επώνυμοι, αναλίσκονται σε φιλοφρονήσεις προς το αντίχριστο Ισλάμ. Αρχίσαμε μάλιστα και διάλογο Ορθοδοξίας και Ισλάμ, παραβλέποντας το γεγονός, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει το σκοτάδι του θρησκευτικού φασισμού του Ισλάμ με το ιλαρό και σωτήριο φως της "εξ αποκαλύψεως αληθείας"· ο παχυλός υλισμός του μωαμεθανισμού με το πνεύμα, την ελευθερία και το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Οι δικοί μας, για να δικαιολογήσουν την προσπάθειά τους αυτή, επικαλούνται τη μονοθεΐα του Ισλάμ και ότι το Κοράνιο κάνει λόγο για τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, την αγία Μητέρα του κ.ά.

Έτσι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Κυρός Παρθένιος, προσφωνώντας τη Σύνοδο των Παπικών επισκόπων της Αφρικής, που συνήλθε στο Βατικανό, δίπλα από το ναό του αγίου Πέτρου (10.4.1994 - 3.5.1994), και στην οποία είχε προσκληθεί από τον πάπα Ιωάννη-Παύλο Β', είπε (στις 14.4.1994) μεταξύ των άλλων: "Επιτρέψατέ μου να σας ειπώ, ότι πρέπει να είσθε εν συνδέσμω, εν διαλόγω με τον λαόν του Ισλάμ -σεις θα ανακαλύψετε πώς, πότε και πού. Η Αφρική ζει με την Εκκλησία του Κυρίου μας και με το Ισλάμ. Ο λαός του Ισλάμ πιστεύει εις ένα Θεόν. Στο Άγιο Κοράνιο διαβάζουμε για τον Κύριό μας και για την μητέρα Του, την Παρθένο..."1.

Είναι προφανές ότι στο σχηματισμό των αντιλήψεων αυτών συντελεί η άγνοια του προσώπου και των αντιλήψεων του Μωάμεθ αφ' ενός, και αφ' ετέρου του Κορανίου, το οποίον ονομάσαμε μάλιστα και "άγιο"!... Με τέτοιες όμως αντιλήψεις παραπλανάται και παραπληροφορείται ή αποπληροφορείται όχι μόνον ο Ορθόδοξος λαός του Θεού, αλλά και γενικότερα η κοινή γνώμη.

Αυτά και άλλα παρόμοια μας οδήγησαν σε μια απόπειρα προσεγγίσεως του θέματος αυτού και ενημερώσεως του λαού του Θεού γύρω από το πρόσωπο του Μωάμεθ και τις κυριότερες θέσεις του Ισλάμ με βάση το "Κοράνιο", που αποτελεί την "ψυχή του Ισλάμ". Τη διδασκαλία αυτή την ανακρίνουμε με γνώμονα τον αιώνιο και αψευδή λόγο του Τριαδικού Θεού, όπως τον κατέχει, τον κατανοεί και τον διδάσκει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας. Τελικά δε κάνουμε τις αποτιμήσεις μας, και εκθέτουμε τις απόψεις μας για τον διάλογο Ορθοδοξίας και Ισλάμ.

Καθώς φεύγει ο αλαζονικός και οδυνηρός 20ος αιώνας, ο γεμάτος από κακοκαθωρισμένα ιδανικά και αόριστους πόθους· και ενώ η δεύτερη μ.Χ. χιλιετία παραχωρεί τη θέση της στην τρίτη, η Ορθοδοξία συνεχίζει σταθερά τη μαρτυρική και σωτήρια για τον κόσμο και τον άνθρωπο πορεία της. Και δεν παύει να προσεύχεται εκτενώς υπέρ της εν Χριστώ καταλλαγής και συμφιλιώσεως όλων των ανθρώπων. Διότι μόνον "εν Χριστώ" και μέσα στο φως του Κυρίου Ιησού Χριστού μπορούμε να σεβασθούμε την ελευθερία του πλησίον, να πατάξουμε τον θρησκευτικό φανατισμό και ν' αποβάλουμε τον "ου κατ' επίγνωσιν ζήλον".

Η Ορθοδοξία πορεύεται την διά μέσου των αιώνων πορεία της ανίκανη ν' ανεχθεί το ταπεινό, το βέβηλο και το ψεύτικο. Απρόθυμη να ικανοποιήσει τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου. Αρνούμενη να συμβιβάσει το θεόσδοτο "πιστεύω" της, με ανθρώπινες διδασκαλίες, που παραδίδουν τον θεοειδή άνθρωπο στην παγερή αγκάλη και στο πηκτό σκοτάδι του αιωνίου θανάτου. Για τη συνύπαρξη εθνών και λαών η Ορθοδοξία επιμένει να προσφέρει την "ειρήνη του Θεού" (Φιλιπ. δ' 7). Μια ειρήνη που δε στηρίζεται στη βία, στον εξαναγκασμό, στο φανατισμό, στους εξοπλισμούς. Αλλά στην αγάπη, όπως τη δίδαξε η Παναγάπη· στη δικαιοσύνη, στην ισότητα και την "εν Χριστώ" ελευθερία.

Αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Ορθόδοξης πνευματικότητος προσφέρει "ο παλαιός των ημερών" και η Εκκλησία Του. Γι' αυτό και μόνο αυτή έχει τη δύναμη να "νεοποιεί τους γηγενείς" και τον κόσμο χωρίς να επιτίθεται σε πρόσωπα και δίχως να εξυβρίζει ή να καταράται τους εχθρούς της2.

Αθήναι
1η Ιανουαρίου 2000
Νικ. Π. Βασιλειάδης

 

______________________

1. Η ομιλία/προσφώνηση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Κυρού Παρθενίου έγινε στις 14.4.1994 και έχει δημοσιευθεί αγγλιστί στο Περιοδικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας "Πάνταινος" (Τεύχος 3ο, Απρίλιος-Ιούνιος 1994 Νέα Περίοδος), σελ. 27-29 με τίτλο: "Intervention to the African Synod, of His Beatitude Parthenios III, Pope and Patriarch of Alexandria and all Africa, April 14, 1994". Βλέπε επίσης: Εφημ. "L' Osservatore Romana" (Weekly edition in English), Νο 17 (1338), 27.4.1994, σελ. 13.

2. ΙΩ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Εις Ρωμ. Ομ. 22, 2 PG 60, 611· ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ, Περί του μη δημοσιεύειν τα αμαρτήματα των αδελφών, μηδέ κατεύχεσθαι των εχθρών, 11, PG 51, 363.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 7
ΠΗΓΑΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ 9
Μωάμεθ· η πρώτη δράση του στη Μέκκα 15
Ο Μωάμεθ στη Μεδίνα 29
Ο Μωάμεθ κατοχυρώνει τη "ράτζια" θεολογικά!... 34
Ρήξη του Μωάμεθ με τους Εβραίους 38
Το "αποχαιρετιστήριο προσκύνημα" του Μωάμεθ στη Μέκκα· ο θάνατός του στη Μεδίνα
42
Η οικογένεια του Μωάμεθ 50
Το Κοράνιο 61
Είναι ο Μωάμεθ προφήτης; 81
Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός για το Ισλάμ 93
Χαρακτηρισμός του Μωάμεθ 97
Το Ισλάμ για το πρόσωπο του"Θεού Πατρός" και τον Τριαδικόν Θεόν 109
Το Ισλάμ για τον Κύριον Ιησούν Χριστόν 123
Απάντηση στη διδασκαλία του Μωάμεθ για το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού 131
Το Ισλάμ για τη σταύρωση του Κυρίου Ιησού Χριστού 141
Το Ισλάμ για την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυριόυ Ιησού 149
Το Ισλάμ και το Άγιον Πνεύμα 155
Το Ισλάμ και η Παναγία μας 161
Αγγελολογία και εσχατολογία του Ισλάμ 169
Το "Κισμέτ" (=η μοίρα) 177
Ιερός πόλεμος (τζιχάντ) (Ο "διά μέσου των αιώνων θρησκευτικός φασισμός") 183
Στάση του Ισλάμ έναντι των Εβραίων και Χριστιανών 193
Λατρεία και ηθικοί νόμοι του Ισλάμ 201
Η θέση της γυναίκας στο Ισλάμ 207
Αιρέσεις στο Ισλάμ 217
Γενική αποτίμηση του Ισλάμ 223
Ισλάμ και πολιτισμός 237
Πού οφείλεται η επικράτηση του Ισλάμ; 245
Διείσδυση του Ισλάμ στη Δύση και στην Ανατολή 273
Η ισλαμική αφύπνιση στην Κεντρική Ασία 299
Η μωρία της Δύσεως έναντι του Ισλάμ 303
Η Δύση να ξυπνήσει από το λήθαργό της 313
Διάλογος Ορθοδοξίας και Ισλάμ 321




Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης