Στην αυχμηρή πνευματικά εποχή μας ο βίος των αγίων της Εκκλησίας μας μοιάζει με αύρα εωθινή. Με δροσιά ουράνια. Μεγαγγίζει αισιοδοξία. Ζωή. Γιατί οι Άγιοι είναι μέτοχοι "ζωής αιωνίου". Νίκησαν το θάνατο με τη συμμαχία του Χριστού. Μας βεβαιώνουν για την αιωνιότητα και μας χαροποιούν. Παρηγορούν και στηρίζουν. Μεσιτεύουν για μας στον Πατέρα. Ελκύουν με την παρρησία και τη δύναμη των προσευχών τους το έλεος του Θεού. Είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι μας.
Τέτοιος Φίλος και Πατέρας στοργικός όλων είναι ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός. Θα 'πρεπε να έχει κανείς γλώσσα "χρυσορρήμονα", για να τον εγκωμιάσει επάξια. Στολισμένος με όλα τα χαρίσματα του Παναγίου Πνεύματος, "χοροβατών εν τοις επουρανίοις σκηνώμασι", παραμένει και ορατά ανάμεσά μας με το άφθαρτο ιερό σκήνος του. Καθημερινά δέχεται τα αιτήματα εκατοντάδων ψυχών και μεσιτεύει στον Κύριο. "Ιατρείον πνευματικόν" ο πάνσεπτος ναός και η αγία σορός του.
Αυτού του Αγίου το βίο παραδίνουμε σήμερα στους αδελφούς μας, σε νεοελληνική απόδοση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι να σκύψουν ευλαβικά και να πιουν από το "πνευματικό πόμα" που αναβλύζει άφθονο απ' αυτόν. Η έκδοση αυτή δεν έχει άλλο σκοπό, παρά να γίνει ευρύτερα γνωστός ο θαυματός βίος και τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος, ώστε να ωφεληθούν πνευματικά περισσότεροι αδελφοί μας1. Για να δοξάζεται αδιάλειπτα ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός, "ο ενδοξαζόμενος εν τοις αγίοις Αυτού" και να υμνείται ο Άγιος, παραθέτουμε τον παρακλητικό κανόνα, τους χαιρετισμούς και τα εγκώμια αυτού.
Η Καθηγουμένη της Ι.Μονής
Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού
Άγιος Αθανάσιος, Κέρκυρα
Ευφημία μοναχή
30 Ιουνίου 2016
________
1. Στις προηγούμενες εκδόσεις δόθηκαν μεταγλωττισμένα το "Βίος και Πολιτεία του οσίου Πατρός ημών Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος", (Migne PG 116) του αγίου Συμεών του Μεταφραστή και στοιχεία από το βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Μεθοδίου Κοντοστάνου, "Ασματική ακολουθία και βίος του εν αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού", εν Κερκύρα, 1951. Στην παρούσα 6η έκδοση το αρχικό κείμενο αποκαθάρθηκε γλωσσικά από διατυπώσεις εγκωμιαστικού ύφους, και αφαιρέθηκαν τα επουσιώδη των νεωτέρων μαρτυριών. Προστέθηκαν επίσης δύο από τα νεώτερα θαύματα του Αγίου (του 1940 και του 2000, βλ. σσ. 88 και 100-101).