Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Η "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" στην Κρήτη

Κωδικός: PELAGIA-047



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

Η "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" στην Κρήτη

Μια θεολογική μελέτη με ιστορικά και θεολογικά επιχειρήματα που αξίζει να διαβασθεί από όσους θέλουν να μάθουν για την Σύνοδο της Κρήτης.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου με αίσθημα ευθύνης έναντι της ορθοδόξου παραδόσεως και της ιστορίας και με θεολογικό τρόπο προσφέρει στον αναγνώστη ειλικρινή καταγραφή των όσων συνέβησαν στην Σύνοδο της Κρήτης, στην οποία όχι απλώς ήταν παρών, αλλά και αρκετές φορές ομίλησε.

Η ορθόδοξη θεολογία, όπως εκφράσθηκε από τους αγίους Πατέρες είναι εμπειρική και κατ' εξοχήν προφητική, αποστολική και πατερική, δηλαδή εκκλησιαστική. Μια τέτοια θεολογία πρέπει να είναι η βάση της ορθοδόξου ομολογίας και του ορθοδόξου διαλόγου με τους ετερόδοξους Χριστιανούς.

Δεν πρέπει αν γίνονται εκπτώσεις από την αποκεκαλυμμένη πίστη, όπως την παρέλαβαν οι άγιοι Απόστολοι από τον Χριστό, την διατύπωσαν σε όρους οι άγιοι Πατέρες και την διεφύλαξε η Εκκλησία.

Όταν παραθεωρείται η θεολογία της Εκκλησίας που εκφράζεται μέσα από τους Πατέρες της Εκκλησίας για να βρεθούν μερικά κοινά σημεία με τον δυτικό Χριστιανισμό, τότε εμφανίζεται η διπλωματία.



Σκληρό εξώφυλλο

Σχήμα: 17 Χ 24
Σελίδες: 751
ISBN : 978-960-5269-10-4



Η δομή της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι συνοδική, που σημαίνει ότι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της επικρατεί η συνοδικότητα. Όταν κάνουμε λόγο για συνοδικότητα, εννοούμε ότι σε όλα τα επίπεδα της εκκλησιαστικής ζωής εκφράζεται και βιώνεται αυτός ο συνοδικός τρόπος ζωής. Αρχίζει από την συνοδική ζωή των Ενοριών και των Μοναστηριών, προχωρεί στις Μητροπόλεις, φθάνει στις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και καταλήγει στις Πανορθόδοξες Συνοδικές Διασκέψεις.

Στην ιστορία της Εκκλησίας από τους πρώτους αιώνες για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων, δογματικών, κανονικών και ποιμαντικών, συνεκλήθησαν Τοπικές και Οικουμενικές Σύνοδοι,  στις οποίες συμμετείχαν Πατέρες που είχαν εμπειρική γνώση του Θεού και της εκκλησιαστικής ζωής, και αυτήν την διατύπωσαν σε όρους και Κανόνες για να αντιμετωπίσουν τις αιρέσεις και να συγκροτήσουν την ενότητα της Εκκλησίας.

Το συνοδικό αυτό πολίτευμα εκφράζεται σε όλη την ζωή της Εκκλησίας, κυρίως στην θεία Ευχαριστία, όπου συγκεντρώνεται ο λαός του Θεού με την ποικιλία των χαρισμάτων για να ανυμνήσουν τον Θεό και να κοινωνήσουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Αλλά αυτό εκφράζεται και στις κατά τόπους Συνοδικές διασκέψεις. Οι Κανόνες της Εκκλησίας προσδιορίζουν ότι σε όλα τα εκκλησιαστικά συστήματα, ήτοι στο Μητροπολιτικό, το Συνοδικό, το Πατριαρχικό κλπ. πρέπει να συνέρχονται οι Επίσκοποι κατά τακτά διαστήματα για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων.

Αυτό το βλέπουμε καθαρά στην πρώτη χιλιετία του Χριστιανισμού με την σύγκληση των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων, αλλά και στην δεύτερη χιλιετία, κατά την οποία συνήρχοντο κατά καιρούς και με διάφορα σχήματα οι Εκκλησίες για την αντιμετώπιση των δογματικών, κανονικών και ποιμαντικών ζητημάτων. Δεν υπάρχει περίοδος κατά την οποία ελλείπει η σύγκληση Συνόδων.

Στις αρχές του 20ου αιώνος, έγινε συζήτηση για σύγκληση μιας Μεγάλης Συνόδου, την οποία στην αρχή χαρακτήριζαν Οικουμενική Σύνοδο και στη συνέχεια Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Όταν εξετάσει κανείς την όλη κινητικότητα γύρω από το θέμα αυτό, διαπιστώνει ότι υπάρχουν τέσσερις περίοδοι.

Στην πρώτη περίοδο, μεταξύ των ετών 1902-1961, έγινε συζήτηση για την ανάγκη συγκλήσεως μιας Μεγάλης Συνόδου, αλλά λόγω της ακαταστασίας που επικρατούσε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί.

Στην δεύτερη περίοδο, μεταξύ των ετών 1961-1976 άρχισε να υλοποιείται το πρόγραμμα των Πανορθοδόξων Διασκέψεων και τέθηκαν τα θέματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος.

Στην τρίτη περίοδο, μεταξύ των ετών 1976-2015 πραγματοποιήθηκαν πέντε Προσυνοδικές Πανορθόδοξες Διασκέψεις, οι οποίες αφ' ενός μεν προσδιόρισαν τα δέκα θέματα που έπρεπε να συζητηθούν και τελικά κατέληξαν σε έξι θέματα, αφ' ετέρου δε καθόρισαν και την διαδικασία με την οποία θα συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και θα διεξαχθούν οι συζητήσεις της.

Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε η σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Γενεύη, η οποία κατέληξε στην σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά και στα τελικά κείμενα, τα οποία θα εισάγονταν προς συζήτηση και απόφαση. Τελικά τον Ιούνιο του 2016 πραγματοποιήθηκε η "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος" στην Θεολογική Ακαδημία στο Κολυμπάρι της Κρήτης.

Πρώτη φορά άρχισα διεξοδικώς να μελετώ το θέμα αυτό με την ιδιότητα του Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος το έτος 2014, μετά την Σύναξη των Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη και το παρακολουθούσα μέχρι και την λήξη των εργασιών της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου". Και προηγουμένως μελετούσα σποραδικώς το θέμα αυτό, αλλά από το 2014 και μετά το έκανα επισταμένως, ιδιαιτέρως επειδή ήμουν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της περιόδου 2015-2016 και διότι συμμετείχα στις εργασίες της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου" της Κρήτης και επομένως σχημάτισα άποψη προσωπική περί του θέματος.

Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης ήταν να δημοσιεύσω ευρύτερα διάφορα κείμενα, στα οποία κατέγραφα τις απόψεις μου, τόσο πριν την σύγκληση της Συνόδου όσο και μετά από αυτήν. Στο παρόν βιβλίο περιλαμβάνονται όλα τα κείμενα τα οποία έχω γράψει από το 2014 μέχρι σήμερα, για τα θέματα που συζήτησε και αποφάσισε η Σύνοδος της Κρήτης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας "Εκκλησιαστική Παρέμβαση", μερικά δε από αυτά δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.

Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται τα κείμενα σε θεματικές ενότητες και όχι με την χρονολογική σειρά που εγράφησαν, διότι με τον τρόπο αυτό θα γίνουν κατανοητότερα και ο αναγνώστης θα σχηματίσει μια καθαρότερη θεολογική εικόνα του θέματος αυτού.

Στην πρώτη ενότητα δημοσιεύονται κείμενα που εγράφησαν πριν και μετά την Σύνοδο της Κρήτης και είναι βασικά για την κατανόηση της θεολογίας και της εκκλησιολογίας του όλου θέματος, και τρόπον τινά αποτελούν την θεωρία περί Εκκλησίας, Συνόδων και διαλόγων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους ετεροδόξους. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται στην ενότητα αυτή, γιατί έχουν σχέση με την Σύνοδο της Κρήτης και την θεματολογία της, και με τον τρόπο αυτό αποτελούν μια θεολογική εισαγωγή. Οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την θεολογική κατανόηση των επομένων ενοτήτων.

Στην δεύτερη ενότητα δημοσιεύονται κείμενα που αναφέρονται στα συγκεκριμένα θέματα τα οποία επρόκειτο να συζητηθούν στην Σύνοδο τον Ιούνιο 2016 και δείχνουν την αγωνία μου για το θέμα αυτό, αλλά και την προετοιμασία μου.

Στην τρίτη ενότητα περιλαμβάνονται κείμενα που αφορούν τις παρεμβάσεις μου στην Σύνοδο της Κρήτης με κατάλληλα διευκρινιστικά σχόλια.

Στην τέταρτη ενότητα δημοσιεύονται τα κείμενα που εγράφησαν ως σχολιασμός των αποφάσεων της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου" της Κρήτης.

Στο τέλος ως επίμετρον δημοσιεύεται ένα κείμενο για την "Εκκλησία και το εκκλησιαστικό φρόνημα" ως επισφράγηση όλου του βιβλίου.

Θα ήθελα να παρακαλέσω και να προτρέψω τον αναγνώστη να διαβάσει από την αρχή το βιβλίο αυτό, γιατί έτσι θα αποκτήσει μια συνολική και όχι αποσπασματική εικόνα του θέματος που καταγράφηκε κατά διαστήματα από το 2014 μέχρι σήμερα. Σε μερικά σημεία υπάρχουν επικαλύψεις, οι οποίες άλλωστε θα λειτουργήσουν ως υπενθυμίσεις, που είναι απαραίτητο στοιχείο της γνώσης.

Τελικά, το βιβλίο αυτό είναι μια μαρτυρική κατάθεση ενός Επισκόπου που προετοιμάσθηκε και συμμετείχε στην Σύνοδο αυτή και είδε από κοντά όλα τα θεολογικά και εκκλησιολογικά προβλήματα που προέκυψαν, και η οποία θα αξιολογηθεί από την ίδια την Εκκλησία μέσα στη διαδρομή της ιστορίας.

Είναι ευνόητο ότι σέβομαι τον θεσμό της Εκκλησίας που εκφράζεται χαρισματικώς, και επιθυμώ να πορεύομαι "κατά τας των Αγίων θεοπνεύστους θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα", γι' αυτό προτάσσεται του όλου βιβλίου "η θεολογία των Οικουμενικών Συνόδων".

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους με στήριξαν σε όλη αυτήν την προσπάθεια και όσους βοήθησαν ποικιλοτρόπως την έκδοση αυτού του βιβλίου. Εύχομαι ο Θεός να τους ανταποδώσει εκατονταπλασίονα.

Έγραφα στην Ναύπακτο
στις 16 Ιουλίου 2017,
εορτή των αγίων και θεοφόρων Πατέρων
της Δ' εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου
στην οποία παρευρισκόταν και υπέγραψε

τα Πρακτικά της ο Επίσκοπος Ναυπάκτου Ειρηναίος.

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

 

  Εισαγωγή
  Α'
Βασικά θεολογικά και εκκλησιολογικά θέματα για τις Συνόδους και τους διαλόγους με τους ετεροδόξους
   
1. Η θεολογία των Οικουμενικών Συνόδων
  Η Α' Οικουμενική Σύνοδος (325 μ.Χ.)
  Η Β' Οικουμενική Σύνοδος (381 μ.Χ.)
  Η Γ' Οικουμενική Σύνοδος (431 μ.Χ.)
  Η Δ' Οικουμενική Σύνοδος (451 μ.Χ.)
  Η Ε' Οικουμενική Σύνοδος (553 μ.Χ.)
  Η ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδος (680-681 μ.Χ.)
  Η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος (787 μ.Χ.)
  Η Η' Οικουμενική Σύνοδος (879-880 μ.Χ.)
  Η Θ' Οικουμενική Σύνοδος (1351 μ.Χ.)
   
2. Η θεολογία της περιχώρησης
  1. Ο όρος και η θεολογική έννοια της περιχώρησης
  2. Σημαντικά σημεία
  3. Συμπέρασμα
   
3. Το Χριστολογικό θεμέλιο της Εκκλησίας
  1. Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού
  2. Η Εκκλησία ως "κοινωνία θεώσεως"
  3. Η Εκκλησία δεν είναι εικόνα της Αγίας Τριάδος, αλλά Σώμα Χριστού
   
4. Η Σύνοδος των Τριών Πατριαρχών του έτους 1756 και η σύγχρονη "βαπτισματική θεολογία"
  1. Η ακρίβεια και η οικονομία, κατά τον Μητροπολίτη Εφέσου Χρυσόστομο Κωνσταντινίδη
  2. Η Σύνοδος των Τριών Πατριαρχών του έτους 1756
  3. Οι απόψεις του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Αποστόλου Δανιηλίδη
  4. Η "βαπτισματική θεολογία"
   
5. Η Β' Βατικανή Σύνοδος και η νέα θεολογία και εκκλησιολογίας της
  1. Το περιεχόμενο της διατριβής (π. Πέτρου Χιρς)
  2. Βασικές θέσεις της διατριβής
  3. Η νέα θεολογία και η νέα εκκλησιολογία
   
6. Η "νέα εκκλησιολογία" της Β' Βατικανής Συνόδου
  1. Η προσφορά των Θεολογικών Σχολών στην έρευνα συγχρόνων εκκλησιαστικών και θεολογικών θεμάτων
  2. Τρία βασικά θέματα της διατριβής (π. Πέτρου Χιρς)
  3. Τα συμπεράσματα της διατριβής
  4. Συμπερασματικό μου σχόλιο
   
7. Η θεολογία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ως βάση ορθοδόξου ομολογίας και ορθοδόξου διαλόγου με ετεροδόξους  
  1. Οι απεικονίσεις του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στους Ιερούς Ναούς
  2. Σημαντικές θεολογικές θέσεις
  3. Η επιστολή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά προς Παύλο Ασάνη
  4. Επίκαιρες αναφορές στην σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή
  5. Η Εκκλησία κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά
   
8. "Διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών"
  1. Το περιληπτικό διάγραμμα της εισηγήσεως
  2. Παρατηρήσεις σε σημαντικά σημεία της εισηγήσεως
     α) Πολιτικές σκοπιμότητες και αντιδράσεις
     β) Άρση αναθεμάτων ή άρση ακοινωνησίας;
     γ) Τα θεολογικά κείμενα των συναντήσεων 
     δ) Η διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον διάλογο
     ε) Το θεολογικό νόημα της φράσεως "ίνα ώσιν εν"
   
9. Ιστορία και προοπτική των θεολογικών διαλόγων μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών
  1. Η ιστορία του Διαλόγου
  2. Παρατηρήσεις επί του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών
  3. Συμπεράσματα
   
10. "Ομολογιακή" διγλωσσία, ασάφεια και σύγχυση
  1. "Η οικουμενική συνεργασία των Χριστιανών"
  2. "Η μία Εκκλησία και αι Εκκλησίαι"
  3. Εκκλησιαστικές εφαρμογές
     α) "Ρωμαιοκαθολικοί Χριστιανοί"
     β) "Οι Αγγλικανοί Χριστιανοί"
     γ) "Οι Κοπτοαρμένιοι και Αιθίοπες Χριστιανοί"
     δ) "Οι Λουθηρανοί και οι άλλοι Προτεστάνται Χριστιανοί"
  4. Συμπέρασμα
   
  Β'
Πριν την σύγκληση της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου"
(περίοδος Μάρτιος 2014-αρχές Ιουνίου 2016)
   
1. Η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών το έτος 2014
  1. Η θεματολογία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου
  2. Οι αποφάσεις με ομοφωνία
  3. Μία "φωνή" ψήφος για κάθε Εκκλησία
  4. Η θεολογική ορολογία
   
2. Έγγραφά μου στην Σύνοδο, Πρακτικά της Συνόδου και Εκθέσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας
  1. Προτάσεις προς την Ιερά Σύνοδο για την διόρθωση των κειμένων
  2. Ερωτήματα προς την Ιερά Σύνοδο σχετικά με την προετοιμασία των κειμένων
  3. Αποσπάσματα Πρακτικών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
  4. Αποσπάσματα Πρακτικών της Συνεδριάσεως της Δ.Ι.Σ. Απριλίου 2015
  5. Εκθέσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ειδική Επιτροπή Αναθεωρήσεως των Κειμένων
  6. Απόψεις για τα κείμενα που επρόκειτο να σηζητηθούν στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"
     1. "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον"
     2. "Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω"
  7. Παρατηρήσεις για την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" κατά την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (8 Μαρτίου 2016)
     1. Η ταυτότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου
     2. Θεολογικά σχόλια στα καταρτισθέντα κείμενα
  8. Πρόταση προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την μνημόνευση των Μεγάλων Συνόδων επί Μεγάλου Φωτίου και αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στο Μήνυμα της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου"
   
3. Η όντως Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας
   
4. Τα ουσιαστικά προβλήματα με την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"
  1. Σύνοδος Προκαθημένων
  2. Η παράκαμψη των Μεγάλων Συνόδων
  3. Ελλιπής προετοιμασία
  4. Εκκλησιαστική διγλωσσία
  5. Ο όρος αδελφαί Εκκλησίαι
  6. Το "έγκυρο" και "υποστατό" του Βαπτίσματος
  7. Η κακοδοξία της "οντολογίας του προσώπου"
  8. Συμπεράσματα
   
5. Λίγο πριν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
  1. Η αυτοσυνειδησία της Συνόδου
  2. Ο δυτικός Χριστιανισμός
  3. Εκκλησία - Ορθοδοξία - Ευχαριστία
  4. Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
  5. Συμπεράσματα
   
6. Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας κατά την Συνεδρίαση της 24ης και 25ης Μαΐου 2016
   
7. Θεολογία και πολιτική
  1. Η θεολογία της Πεντηκοστής
  2. Τα σύγχρονα θεολογικά ρεύματα
  3. Η είσδυση της πολιτικής στις ενδοορθόδοξες εκκλησιαστικές σχέσεις
   
  Γ'
Οι παρεμβάσεις μου στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" (Ιούνιος 2016)
   
  Οι παρεμβάσεις μου στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"
  1. Ο Κανονισμός Οργανώσεως και Λειτουργίας της Συνόδου
  2. Οι παρεμβάσεις μου στις συζητήσεις
    Πρώτη παρέμβαση
    Δεύτερη παρέμβαση
    Τρίτη παρέμβαση
    Τέταρτη παρέμβαση
    Πέμπτη παρέμβαση
    Έκτη παρέμβαση
    Εβδόμη παρέμβαση
    Ογδόη παρέμβαση
    Ενάτη παρέμβαση
    Δέκατη παρέμβαση
    Ενδέκατη παρέμβαση
    Δωδέκατη παρέμβαση
  Η νέα πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος
   
  Δ'
Μετά την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"
   
1. Μετά την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"
  1. Η αποτίμηση του έργου των Συνόδων
  2. Παρούσες και απούσες Εκκλησίες
  3. Τα θέματα της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου"
  4. Η ιστορική εκκλησιαστική συνέχεια
  5. Εκκλησιολογικοί προβληματισμοί
  6. Οι παρεμβάσεις μου
   
2. Γιατί δεν υπέγραψα το κείμενο "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον"
   
3. Θεολογία και Ομολογία
   
4. Αναφορά στον δημόσιο διάλογο για την Σύνοδο της Κρήτης
   
5. Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" και η κατάληξή τους
  1. Τα βασικά σημεία των αποφάσεων της Ιεραρχίας
  2. Η Εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
  3. Τα κείμενα στα οποία έγιναν αλλαγές
     α) "Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω"
     β) "Το Αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού"
     γ) "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον"
  4. Η Εγκύκλιος της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου"
  5. Συμπεράσματα
   
6. Παρέμβαση κατά την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 23-24 Νοεμβρίου 2016
   
7. Η Εκκλησία της Ελλάδος στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" της Κρήτης
  1. Η προετοιμασία της Εκκλησίας μας για την Σύνοδο
     α) Η εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου
     β) Οι εκθέσεις της Ειδικής Διορθοδόξου Επιτροπής Αναθεωρήσεως των κειμένων των Προσυνοδικών Πανορθοδόξων Διασκέψεων
  2. Η νέα πρόταση της Εκκλησίας μας για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον λοιπό Χριστιανικό κόσμο
     α) Σαθρά επιχειρήματα για τον όρο Εκκλησία στις ομάδες των ετεροδόξων
     β) Η αντορθόδοξη θεωρία των "ετεροδόξων Εκκλησιών"
  Συμπέρασμα
   
8. Η ιστορία της 6ης παραγράφου του κειμένου: "Η Ορθόδοξος Εκκλησία και ο λοιπός Χριστιανικός κόσμος"
  1. Το κείμενο και η εισήγηση του Γραμματέως της Επιτροπής
  2. Η συζήτηση των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών
  3. Η διαμόρφωση του κειμένου
  4. Η διαδοχική μετάβαση από την οντολογική-πραγματική ιστορική ύπαρξη, στην ιστορική ονομασία
  5. Ρεαλισμός και νομιναλισμός στην Εκκλησιολογία
  6. Γενικές παρατηρήσεις
  7. Παράρτημα
  Η παράγραφος 6 στα διάφορα καταρτισθέντα κείμενα
     α) Στο κείμενο "Ακρίβεια και Οικονομία", όπως την παρουσίασε ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος
     β) Στο κείμενο της Γ' Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως 1986
     γ) Στο κείμενο της Σύναξης των Προκαθημένων (Ιανουάριος 2016), όπως είχε προταθεί από την Ε' Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη
     δ) Στο τελικό κείμενο της αποφάσεως της Συνόδου της Κρήτης (Ιούνιος 2016)
   
9. Τα χαρισματικά και τα κανονικά όρια της Εκκλησίας, ήγουν Πεντηκοστή και θεία Ευχαριστία
  1. Τα χαρισματικά και τα κανονικά όρια της Εκκλησίας
  2. Πεντηκοστή και Εκκλησία, κατά την ιερή υμνογραφία
  3. Η κοινωνία μεταξύ των Χριστιανών στο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας
  4. Η θεία Ευχαριστία κατά τους αποστολικούς χρόνους
     α) Η θεία Ευχαριστία στην πρώτη εκκλησιαστική κοινότητα των Ιεροσολύμων, κατά τις Πράξεις των Αποστόλων
     β) Η χαρισματική Εκκλησία της Κορίνθου
  5. Η "πάσα αλήθεια" είναι η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού
   
10. Ο όρος "Εκκλησίες" ως "τεχνικός όρος"
  1. Τι σημαίνει "τεχνικός όρος"
  2. Οι "τεχνικοί όροι" σε ομολογιακά κείμενα
  3. Το πράγμα και το όνομα, ως προς τον όρο Εκκλησία Εκκλησίες
  4. Ορισμός, αποφατισμός και ετεροπροσδιορισμός
  5. Ο "τεχνικός όρος" χρησιμοποιείται ως ουσιαστικός όρος
   
11. Η θεολογία του προσώπου στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" και τις Προσυνοδικές Διασκέψεις αυτής
  (Ιστορία και ερμηνεία περί του θέματος)
  1. Το κείμενο του 1986 και το κείμενο του 2016
  2. Συζήτηση στην Ε' Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη για το "ανθρώπινο πρόσωπο"
  3. Το πρόσωπο-άτομο
  4. Οι παρατηρήσεις της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Διασποράς
  5. Η συζήτηση στην "Αγία και Μεγάλη Σύνοδο"
  6. Το πρόσωπο στην σύγχρονη θεολογία και την πατερική θεολογία
  7. Συμπέρασμα
   
12. Ενημέρωση για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας
  1. Η προσωπική μου ενασχόληση με την Σύνοδη της Κρήτης
  2. Από την ιδέα πραγματοποιήσεως μιας Μεγάλης Συνόδου μέχρι την γέννησή της
     α) Η ιδέα της συνεργασίας με τον Χριστιανικό κόσμο (1902-1961)
     β) Η σύλληψη της ιδέας της Συνόδου (1961-1976)
     γ) Η κυοφορία της Συνόδου (1976-Μάρτιο 2014)
     δ) Η απόφαση για την Σύνοδο και η έναρξη για τον τοκετό (Μάρτιος 2014)
     ε) Οι πόνοι της κυοφορίας (Μάρτιος 2014-Ιανουάριος 2016)
    στ) Οι ημέρες προ του τοκετού (Ιανουάριος 2016-Ιούνιος 2016)
     ζ) Οι πόνοι του τοκετού (Μάιος 2016-Ιούνιος 2016)
     η) Η γέννηση των αποφάσεων της Συνόδου (Ιούνιος 2016)
     θ) Η περίοδος μετά την γέννηση (Ιούνιος 2016 και εξής)
  3. Οι τελικές εκτιμήσεις μου
  4. Μετά την ομιλία μου στην Κληρικολαϊκή Σύναξη
   
13. Γενικές εκτιμήσεις
  1. Σκοπός της "Αγίας και Μεγάλης Συνόδου"
  2. Τα θετικά σημεία της Συνόδου
  3. Η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία
  4. Τα αρνητικά σημεία της Συνόδου
  5. Η αποδοχή των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης
   
  Επίμετρον
   
  Η Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού, ως "η αιώνια καλλονή"
  1. Περίληψη του περιεχομένου του βιβλίου
  2. Η Ιταλική μετάφραση του βιβλίου
  3. Ο τελευταίος λόγος μου




Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης