Η βασική σκέψη, ή μάλλον το κίνητρο, αυτής της εργασίας ήταν να τεθεί στη διάθεση των θρησκειολόγων και γενικότερα όσων ασχολούνται επιστημονικά με τον Βουδδισμό, ιδιαίτερα των κλάδων Μαχαγιάνα και Βατζραγιάνα, ένα ανέκδοτο βουδδιστικό κείμενο που έφθασε στα χέρια μας.
Ο τίτλος του είναι "Ο θεμελιώδης δρόμος της φώτισης" και ανήκει στον Τζάμγκοεν Κοντρούλ (ή Κοντρύλ) τον επονομαζόμενο μέγα (19ος αι.).
Σε πολυγραφημένη μορφή εκυκλοφόρησε το 1977 από το "Κέντρο Θιβετιανών Σπουδών και Διαλογισμού", που εδρεύει στην Αθήνα (Σωνιέρου 15Β, Πλατεία Βάθης [sic])*.
Το πολυγραφημένο κείμενο, όπως φαίνεται, προοριζόταν για χρήση των μαθητών του ανωτέρου κέντρου. Από αυτή την άποψη, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα "εσωτερικό" κείμενο, αφού καθώς σημειώνει και η μεταφράστριά του Χαρά Καλομοίρη, για να ασχοληθεί κανείς με αυτό σε επίπεδο εφαρμογής, θα πρέπει προηγουμένως να λάβει μύηση από έναν Λάμα, από ένα δηλαδή διδάσκαλο του Θιβετιανού Βουδδισμού**.
Εμείς φυσικά εδώ παρουσιάζουμε το κείμενο από τη σκοπιά της επιστήμης. Γι' αυτόν τον λόγο εκρίναμε καλό να προτάξουμε μία εισαγωγή περί Βουδδισμού γενικώς και περί Θιβετιανού Βουδδισμού ειδικότερα, προκειμένου να γίνει ευκολότερα κατανοητό το βουδδιστικό κείμενο που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.
Ο αναγνώστης θα παρατηρήσει κάποιες μικροδιαφορές στον τονισμό και γενικότερα στην απόδοση στα ελληνικά ξένων λέξεων, κυρίως ονομάτων. Π.χ.: Ναγκαρζούνα, Ναγκαρτζούνα, Ναγκάρτζουνα, Βούδδας, Βούδας κ.ά.. Επίσης θα παρατηρήσει ποικιλία στη γραφή ξένων λέξεων. Π.χ.: sunya, shunya, çunya κ.ά. Η ποικιλία αυτή οφείλεται στη διαφορετική γραφή, που χρησιμοποιούν οι επί μέρους συγγραφείς στα βιβλία τους, από τα οποία και παραθέτουμε αποσπάσματα.
Κλείνοντας τον σύντομο αυτόν Πρόλογο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με διαφόρους τρόπους βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτής της μελέτης.
Μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης
3 Οκτωβρίου 2007
Μνήμη του μεγάλου μυστικού πατρός
της Ορθοδόξου παραδόσεως
Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
___________________________
* Αντί του σωστού Βάθη. Στη διεύθυνση αυτή στεγάζεται από το έτος 2005 βουδδιστικός ευκτήριος οίκος με την επωνυμία "Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ" και Λάμα τον Δανό Όλε Νυντάλ. Ο ευκτήριος αυτός οίκος λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
** Βλ. Πρόλογο παρουσιαζομένου βιβλίου που υπογράφεται από την Κάρμα Τσεουάν Τσοέτσο. Ακολουθεί εντός παρενθέσεως το όνομα Χαρά Καλομοίρη-Seailles.