Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Μετανοούντες

Κωδικός: MOR-006



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Ίκαρος Ν. Πετρίδης

Μετανοούντες

Το συναξάρι όσων κέρδισαν τον Παράδεισο διά των δακρύων...

Άπειρη αλήθεια η φιλανθρωπία και φιλευσπλαχνία Του, ενώ θα μπορούσε να ξαναπαιδαγωγήσει το ανθρώπινο γένος με παρόμοιες με τα Σόδομα και τα Γόμορρα ή τον Κατακλυσμό παιδαγωγίες, εντούτοις προτίμησε να Σταυρωθεί, για να έχουμε εμείς τρόπο μετανοίας. Αυτό από μόνο του καθιστά τη μετάνοια, αυτή καθεαυτή μία αδήριτη αναγκαιότητα.


Άδετο

Σχήμα: 13,5 Χ 23
Σελίδες: 304
ISBN: 978-960-9686-05-1



Αν θέλαμε να βρούμε το αποτέλεσμα της έλευσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στη γη, θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε σε μία μόνο λέξη: Μετάνοια. Κατέβηκε από τον ουρανό, σαρκώθηκε, έζησε, θαυματούργησε, έπαθε, απέθανε, αναστήθηκε, αναλήφθηκε, για να μπορούμε εμείς μετανοώντας να γίνουμε ουρανοβάμονες. Αυτός ήταν ο σκοπός Του, να μας δώσει την ευκαιρία να σωθούμε μέσω της μετανοίας για τις πράξεις μας.

Ξεκάθαρος και ο λόγος Του: "Μετανοείτε ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών" (Ματ. γ' 2) και "Ου γαρ ήλθον καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν" (Ματ. θ' 13). Αλλά αν θέλουμε να ψάξουμε μέσα από τις διάφορες Ευαγγελικές περικοπές, μπορούμε να βρούμε την δύναμη της μετανοίας. Μόνο ένα δάκρυ μετανοίας μεταβάλλει την πόρνη σε Αγία (Λουκ. ζ' 47-48) βάζει τον ληστή στον παράδεισο (Λουκ. κγ' 43). Και ο τρόπος που μπορούμε να φτάσουμε στην μετάνοια δοσμένος και αυτός μέσα στις Γραφές. "Μνημόνευε ουν πόθεν πέπτωκας, και μετανόησον και τα πρώτα έργα ποίησον" (Αποκ. β' 5).

Πόση αλήθεια η δύναμη της μετανοίας και πόσο επιβεβλημένη αν αναλογιστούμε τον πραγματικό σκοπό της ζωής του ανθρώπου πάνω στη γη; Αρχικά φυσικά άλλος ήταν ο σκοπός της δημιουργίας από το Θεό. Κόσμος ονομαστήκαμε διότι αρχικός μας προορισμός ήταν να κοσμουμε τη δημιουργία.

Λόγω όμως του προπατορικού αμαρτήματος και εφόσον διά αυτού αμαυρώσαμε την Εικόνα που λάβαμε, πρέπει τώρα διά της μετανοίας να ανακτήσουμε ό,τι χάσαμε. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Εξάλλου αν υπήρχε, γιατί ο Θεός επέλεξε αυτό για να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε ουρανοβάμονες, άμα και αθάνατοι;

Και μάλιστα για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό, ας αναλογιστούμε την δική Του θυσία, προς αυτό το σκοπό. Τι ανάγκη είχε ένας Θεός να πάθει όσα έπαθε, μόνο και μόνο για να μας δοθεί η μετάνοια; Απλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος, εφόσον ο Θεός σέβεται το αυτεξούσιο του ανθρώπου, αλλά επίσης "θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι" (Τιμ. β' 14).

Άπειρη αλήθεια η φιλανθρωπία και φιλευσπλαχνία Του, ενώ θα μπορούσε να ξαναπαιδαγωγήσει το ανθρώπινο γένος με παρόμοιες με τα Σόδομα και τα Γόμορρα ή τον Κατακλυσμό παιδαγωγίες, εντούτοις προτίμησε να Σταυρωθεί, για να έχουμε εμείς τρόπο μετανοίας. Αυτό από μόνο του καθιστά τη μετάνοια, αυτή καθεαυτή μία αδήριτη αναγκαιότητα.

Αν αρχικός σκοπός της ζωής του ανθρώπου στη γη ήταν να διατηρεί το καθ' ομοίωση και να υμνεί ακατάπαυστα το Θεό, τότε σήμερα σκοπός του έχει γίνει, ή πρέπει να είναι, η μετάνοια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξανά αποκατασταθεί ό,τι χάθηκε, όχι μόνο με το προπατορικό αμάρτημα αλλά και με τις οποιεσδήποτε μετέπειτα συμπεριφορές μας.

Η μετάνοια δεν πρέπει να θεωρείται μόνο τρόπος σωτηρίας του ανθρώπου αλλά και μία ευεργεσία του Θεού προς το ανθρώπινο γένος και ως τέτοια να αντιμετωπίζεται. Όσο περισσότερο εκτιμούμε ένα δώρο, τόσο καλύτερη χρήση τού κάνουμε. Αλίμονο αν λαμβάνουμε επιπόλαια αυτήν την ευεργεσία. Τότε πέφτουμε στο κατά τον Δεκάλογο παράπτωμα, όπου εκλαμβάνεται εις μάτην το όνομα του Κυρίου. "Μη λάβεις το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί μάτην" (Δεύτ. στ' 11).

Το ίδιο είναι. Είτε τις ευεργεσίες Του προς εμάς απορρίψουμε, είτε τον Ίδιο, είναι ένα και το αυτό. Ας αναλογιστούμε ότι η μετάνοια είναι ένα από τα εφτά Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας. Για να μην πούμε ακόμα κάτι χειρότερο, ότι απορρίπτοντας τα Θεία Μυστήρια, πέφτουμε σε πλάνη γινόμενοι αιρετικοί. Τότε δεν υπάρχει καμία άλλη οδός σωτηρίας, ειδικά εφόσον έχουμε ήδη απορρίψει την μετάνοια.

Αυτό ήταν και ο γνώμονας όλων των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας μας, αλλά και όλων των Αγίων γενικότερα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που αναφέρεται στο Γεροντικό, όπου κάποιος πατέρας θέλοντας να δοκιμάσει έναν άλλο, του είπε ότι άκουσε πως είναι πόρνος και κλέφτης, κατηγορίες τις οποίες εκείνος από ταπείνωση δέχθηκε. Όταν όμως του είπε πως είναι και αιρετικός, το απέρριψε αμέσως. Ρωτούμενος γιατί τις δύο πρώτες τις δέχθηκε ενώ την τρίτη την απέρριψε, απάντησε ότι οι δύο πρώτες ήταν ψυχωφελείς διότι τον ταπείνωναν και λόγος για μετάνοια, η τρίτη όμως ήταν ψυχοφθόρα και οδηγούσε σε αποχωρισμό από το Θεό.

Ας δούμε εδώ και τι ένας άλλος από τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρει σχετικά. Πρόκειται για τον όσιο Μάρκο τον ασκητή (†5 Μάρτ.), ο οποίος ανταποκρινόμενος στα αιτήματα και απορίες των μαθητών του και όποιων άλλων πρόστρεχαν σε αυτόν, έγραψε πνευματικές πραγματείες τόσης σπουδαιότητας ώστε συνηθιζόταν να λέγεται: "Τα πάντα πώλησον και Μάρκον αγόρασον". Τον καιρό του όσιου Μάρκου (5ος μ.Χ. αιώνας), ξέσπασε μία αίρεση, γνωστή ως διδασκαλία των μεσσαλιανών ή ευχητών, οι οποίοι έβαζαν σε δεύτερη μοίρα την αξία των Μυστηρίων, υποστηρίζοντας ότι μετά το βάπτισμα δεν χρειαζόντουσαν, παρά μονάχα η προσευχή.

Ο Άγιος Μάρκος, που υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, απάντησε: "Η χάρη του Αγίου Βαπτίσματος μας έχει χαρισθεί δωρεάν ήδη από τη Βάπτισή μας. Παραμένει όμως εν σπέρματι, όσο δεν τη βοηθούμε να θάλλει με την εργασία των εντολών, η οποία μας οδηγεί σταδιακά στη συνείδηση των καρπών του Αγίου Πνεύματος, εν πάσει αισθήσει και πληροφορία. Αυτή η δωρεά της χάριτος, που μας χορηγεί το Άγιο Βάπτισμα, δεν μας θέτει σε κατάσταση παθητικότητας αλλά καθίσταται μάλλον αρχή ενός αδιάκοπου αγώνα κατά των προλήψεων των παθών που παραμένουν μέσα μας και κατά των λογισμών που μας υποβάλλουν οι δαίμονες. Αυτός ο πνευματικός αγώνας είναι ο αγώνας της μετανοίας και οφείλει όχι μόνο να προηγηθεί του Βαπτίσματος (*Αυτό αναφέρεται διότι τότε οι άνθρωποι βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία.), αλλά πρέπει να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όλοι οι Χριστιανοί οφείλουν να βιάζουν τους εαυτούς τους άχρι θανάτου, ασπαζόμενοι την οδό της μετανοίας, ώστε να δείξουν στον Χριστό ότι έχουν οριστικά αποτάξει τη ροπή προς το κακό που τους κληρονόμησε ο πρώτος γενάρχης. Όλη των εντολών η ποικιλία καταλήγει στον ένα όρο, εκείνον της μετανοίας". Δεν πιστεύουμε ότι τα πιο πάνω χρήζουν άλλης εξήγησης. Είναι σαφέστατα.

Εν κατακλείδι ας αναφέρουμε ότι κάποτε λέχθηκε και αυτό από τους πατέρες της Αγίας μας Εκκλησίας, ότι αν χανόταν όλη η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, τότε ήταν αρκετά να διασωθούν μόνο τα εδάφια εκείνα που μιλούν για την μετάνοια για να μπορέσουμε να πάρουμε το όλο μήνυμα των Γραφών. Δηλαδή από την Παλαιά Διαθήκη να σωνόταν ο 50ος ψαλμός, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο ύμνος της μετανοίας, γραμμένος από τον προφητάνακτα Δαβίδ. Ως γνωστόν ο Δαβίδ μετά που έπεσε στα φοβερά εκείνα αμαρτήματα του φόνου και της μοιχείας πικρά μεταμελημένος και ειλικρινά μεταμελημένος έγραψε τους υπέροχους εκείνους στίχους που ξεκινούν με το υπέροχο: "Ελέησόν με ο Θεός κατά το μέγα έλεός Σου και κατά το πλήθος των οικτιρμών Σου εξάλειψον το ανόμημά μου...".

Για την Καινή Διαθήκη αρκετό ήταν να σωθεί μόνο η παραβολή του ασώτου υιού (η οποία ας σημειωθεί παλιά ονομαζόταν παραβολή του αγαπητικού πατέρα), για να μας δοθεί το όλο μήνυμα της έλευσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στη γη.

Έτσι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η μετάνοια είναι ό,τι πιο ψυχωφελές, διότι αυτή γεννά την ταπείνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην ξεχνούμε ότι δεν υπάρχει αμαρτία μεγαλύτερη του ελέους του Θεού, όπως ο ίδιος μας δήλωσε: "πάσα αμαρτία και βλασφημία αφεθήσεται τοις ανθρώποις, η δε του Πνεύματος βλασφημία ουκ αφεθήσεται τοις ανθρώποις" (Ματθ. ιβ' 31).

Και τι μπορεί αυτό να σημαίνει εκτός από την αποδοχή της Χάριτος, όπως αυτή πηγάζει μέσα από τα μυστήρια με πρώτο αυτό της εξομολογήσεως. Αν δηλαδή κάποιος απορρίψει και δεν αποδεχθεί τις χάρες του Αγίου Πνεύματος, όπως αυτές αφειδωλώς δίνονται στο μυστήριο της μετανοίας, τότε ουσιαστικά εξυβρίζει το Πανάγιο Πνεύμα, που είναι κατ' ουσία ο Κύριος συντελεστής στο Μυστήριο.

Ίκαρος Πετρίδης
Σεπτέμβριος 2014

Χαιρετισμός Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου
Προλογικό σημείωμα συγγραφέα  
Άγιος Ζωρζής, ο Γκιουζής 2 Ιαν.
Άγιος Αθανάσιος, ο Κομενταρήσιος
4 Ιαν.
Άγιος Θεωνάς
5 Ιαν.
Άγιος Στρατόνικος ο δεσμοφύλακας
13 Ιαν.
Άγιοι Πεύσιππος, Ελάσιππος και Μέσιππος
16 Ιαν.
Άγιοι Ελλάδιος και Βοηθός
18 Ιαν.
Άγιος Αντώνιος Ραβάχ
19 Ιαν.
Άγιοι Βάσσος, Ευσέβιος, Ευτύχιος και Βασιλίδης
20 Ιαν.
Άγιος Πέτρος, ο Τελώνης 20 Ιαν.
Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας
20 Ιαν.
Άγιος Αναστάσιος, ο Πέρσης
22 Ιαν.
Άγιος Θεοδοτίων
24 Ιαν.
Άγιος Αυξέντιος
25 Ιαν.
Άγιος Πέτρος, ο Δεσμοφύλακας
26 Ιαν.
Όσιος Ιάκωβος, ο Ασκητής 28 Ιαν.
Άγιοι Σάρβηλος και Βέβαια
29 Ιαν.
Άγιος Δημήτριος, ο Χιοπολίτης
29 Ιαν.
Άγιος Θεόδωρος, ο Μυτιληναίος
30 Ιαν.
Άγιος Ηλίας, ο Αρδούνης 31 Ιαν.
Όσιος Νικήτας, ο έγκλειστος 31 Ιαν.
Άγιος Αντώνιος, ο Καρεώτης 4 Φεβρ.
Άγιοι Θεόφιλος, Χριστίνα και Καλλίστη 6 Φεβρ.
Άγιοι Ευϊλάσιος και Μάξιμος 6 Φεβρ.
Άγιοι Πορφύριος και Βάπτος 10 Φεβρ.
Αγία Ζωή 13 Φεβρ.
Άγιος Ονήσιμος 15 Φεβρ.
Άγιος Θεόδωρος 17 Φεβρ.
Όσιος Έρασμος 24 Φεβρ.
Άγιος Θεόκλητος 26 Φεβρ.
Άγιος Γελάσιος 27 Φεβρ.
Όσιος Τίτος 27 Φεβρ.
Αγία Ευδοκία 1 Μαρτ.
Όσιος Γεράσιμος, ο Ιορδανίτης 4 Μαρτ.
Άγιοι Κοδράτος, Ακάκιος και Στρατόνικος 4 Μαρτ.
Άγιος Ιωάννης, ο Βούλγαρος 5 Μαρτ.
Άγιος Αγλάιος 9 Μαρτ.
Άγιος Αβδ-Αλ-Μασίχ 9 Μαρτ.
Άγιος Πατρίκιος 17 Μαρτ.
Άγιοι Τρόφιμος και Ευκαρπίων 18 Μαρτ.
Άγιος Κλαύδιος, ο Τριβούνος 19 Μαρτ.
Άγιος Παγχάριος 19 Μαρτ.
Όσιος Ευθύμιος 22 Μαρτ.
Άγιος Ιερομάρτυρας Βασίλειος 22 Μαρτ.
Άγιος Λουκάς 23 Μαρτ.
Άγιοι Κρονίδης και Αμφιλόχιος 27 Μαρτ.
Όσιος Μάρκος 29 Μαρτ.
Οσία Μαρία, η Αιγυπτία 1 Απρ.
Όσιος Νικήτας, ο Ομολογητής 3 Απρ.
Άγιος Δίδυμος 5 Απρ.
Άγιος Γεώργιος 5 Απρ.
Άγιοι Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος, Γεώργιος και Μιχαήλ 6 Απρ.
Άγιος Ιωάννης, ο Ναύκληρος 8 Απρ.
Άγιος Αρδαλίων, ο μίμος 14 Απρ.
Άγιος Δημήτριος, ο Πελοποννήσιος 14 Απρ.
Άγιοι Αντώνιος, Ιωάννης και Ευστάθιος 14 Απρ.
Οσιομάρτυρας Χριστοφόρος 16 Απρ.
Άγιος Μιχαήλ, ο Βουρλιώτης 16 Απρ.
Οσιομάρτυρας Αγαθάγγελος 19 Απρ.
Άγιοι Σωκράτης και Διονύσιος 19 Απρ.
Άγιοι Χριστοφόρος, Θεωνάς, Καισάριος και Αντωνίνος 20 Απρ.
Άγιος Απόστολος Ζακχαίος 20 Απρ.
Άγιοι Αλεξάνδρα, Απολλώ, Ισαάκιος και Κοδράτος 21 Απρ.
Όσιος Αλέξιος, της Βορτσουμάνα 21 Απρ.
Άγιοι Ανατόλιος, Πρωτολέοντας και Αθανάσιος 23 Απρ.
Όσιος Ευλόγιος, ο Ξενοδόχος 27 Απρ.
Άγιοι Κέρκυρα, Σατουρνίνος, Ιακίσχολος 29 Απρ.
Άγιοι Φαυστιανός, Ιανουάριος, Μαρσάλιος, Ευφράσιος, Μάμμος, Αντώνιος και Χριστόδουλος 29 Απρ.
Άγιος Ακάκιος, ο Ιβηρίτης 1 Μαΐ.
Άγιος Σιγισμούνδος 1 Μαΐ.
Άγιος Αχμέτ, ο Κάλφας 3 Μαΐ.
Άγιοι Βάκχος Καλλίμαχος και Διονύσιος 6 Μαΐ.
Άγιος Αλέξιος 7 Μαΐ.
Αγίες Καλλινίκη και Ακυλίνα 9 Μαΐ.
Άγιος Λαοδίκιος 13 Μαΐ.
Άγιος Βάρβαρος, ο Ιβηρίτης 13 Μαΐ.
Άγιος Βάρβαρος 15 Μαΐ.
Άγιος Νικόλαος, ο Μετσοβίτης 16 Μαΐ.
Άγιοι Αλέξανδρος και Αστέριος 20 Μαΐ.
Άγιος Παύλος, ο Πελοποννήσιος 22 Μαΐ.
Άγιος Νικήτας, ο Στυλίτης 24 Μαΐ.
Άγιος Αλέξανδρος 26 Μαΐ.
Άγιος Ζαχαρίας, ο Ιερομόναχος 28 Μαΐ.
Άγιος Μήτρος 28 Μαΐ.
Άγιος Δημήτριος 2 Ιουν.
Άγιος Κωνσταντίνος 2 Ιουν.
Όσιος Μάρκος, ο Σμυρναίος 5 Ιουν.
Άγιος Βασιλείδης 7 Ιουν.
Όσιος Δανιήλ, της Σκήτης 7 Ιουν.
Άγιος Θεοφάνης 8 Ιουν.
Αγία Πανσέμνη 10 Ιουν.
Όσιος Ιάκωβος 13 Ιουν.
Άγιος Ιερώνυμος 15 Ιουν.
Άγιος Αυγουστίνος 15 Ιουν.
Άγιοι Ύπατος και Θεόδουλος 18 Ιουν.
Άγιος Νικήτας, ο Νισύριος 21 Ιουν.
Άγιος Άλμπαν 22 Ιουν.
Άγιος Παυλίνος 22 Ιουν.
Άγιος Ιερομάρτυρας Ευστόχιος 23 Ιουν.
Άγιος Προκόπιος 25 Ιουν.
Άγιος Γεώργιος, ο Νεομάρτυρας 25 Ιουν.
Άγιος Πέτρος, ο πρίγκηπας 29 Ιουν.
Άγιος Γεράσιμος 3 Ιουλ.
Άγιος Ρήξος 6 Ιουλ.
Άγιοι Προκόπιος, Θεοδοσία, Αντίοχος και Νικόστρατος 9 Ιουλ.
Άγιοι Μενέας και Βιρίλαδοσ 10 Ιουλ.
Άγιος Σιλουανός 10 Ιουλ.
Άγιος Νικόδημος 11 Ιουλ.
Άγιος Νεκτάριος 11 Ιουλ.
Άγιος Ιούστος 14 Ιουλ.
Άγιος Λεωνίδας 17 Ιουλ.
Αγία Σαλώμη, των Ιεροσολύμων 20 Ιουλ.
Όσιος Ιωσήφ ο Κρητικός 7 Αυγ.
Άγιος Ιππόλυτος 10 Αυγ.
Άγιος Λούκιος 20 Αυγ.
Άγιος Κυπριανός του Στορόικα 26 Αυγ.
Άγιος Μωυσής, ο Αιθίοπας 28 Αυγ.
Άγιος Πολύδωρος 3 Σεπτ.
Άγιοι Θεότιμος και Θεόδουλος 4 Σεπτ.
Άγιος Ρωμύλος 6 Σεπτ.
Όσιος Σεραπίωνας 8 Σεπτ.
Όσιος Ηλίας, ο Σπηλαιώτης 11 Σεπτ.
Οσία Θεοδώρα 11 Σεπτ.
Άγιος Πέτρος 11 Σεπτ.
Άγιος Πορφύριος 15 Σεπτ.
Άγιοι Βίκτωρ και Σωσθένης 16 Σεπτ.
Άγιος Ιερομάρτυρας Κυπριανός 16 Σεπτ.
Άγιος Δορυμέδοντας 19 Σεπτ.
Άγιος Ιλαρίων 20 Σεπτ.
Άγιος Ιωάννης 23 Σεπτ.
Άγιος Σιλουανός 24 Σεπτ.
Άγιος Γυμνάσιος 27 Σεπτ.
Άγιοι Νίκων, Νέων και Ηλιόδωρος 28 Σεπτ.
Οσιος Μπάβων 1 Οκτ.
Άγιος Κυπριανός 2 Οκτ.
Άγιος Γεώργιος 2 Οκτ.
Όσιος Ιωάννης 3 Οκτ.
Οσιομάρτυρας Μακάριος, ο Κίος 6 Οκτ.
Άγιος Λεόντιος 7 Οκτ.
Οσία Πελαγία 8 Οκτ.
Αγία Ταϊσία 8 Οκτ.
Ο ευγνώμων Ληστής 12 Οκτ.
Όσιος Βενιαμίν 13 Οκτ.
Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος 16 Οκτ.
Όσιος Αρέθας 24 Οκτ.
Άγιος Κυριακός 28 Οκτ.
Άγιος Νεόφυτος 28 Οκτ.
Οσία Μαρία 29 Οκτ.
Άγιος Δραγούτιν, ο Βασιλιάς 30 Οκτ.
Άγιος Πορφύριος ο Μίμος 4 Νοε.
Όσιος Ιωαννίκιος 4 Νοε.
Όσιος Βαρλαάμ 6 Νοε.
Άγιος Δαμασκηνός 13 Νοε.
Άγιος Κωνσταντίνος, ο Υδραίος 14 Νοε.
Άγιος Δανιήλ, ο εξ Ισμαηλιτών 18 Νοε.
Άγιος Μάξιμος 22 Νοε.
Άγιος Γεώργιος, ο Χίος 26 Νοε.
Άγιος Ιάκωβος, ο Πέρσης 27 Νοε.
Άγιος Αγγελής 3 Δεκ.
Άγιος Ερμογένης 10 Δεκ.
Άγιος Μείρακας 11 Δεκ.
Άγιος Αειθαλάς, ο Πέρσης 11 Δεκ.
Άγιος Καλλίνικος 14 Δεκ.
Άγιοι Φιλήμονας και Αρριανός 14 Δεκ.
Άγιος Κορέμων και δύο Δήμιοι 15 Δεκ.
Άγιοι Κόπρις και Αλέξανδρος 17 Δεκ.
Άγιοι Βονιφάτιος και Αγλαΐα 19 Δεκ.
Όσιος Νήφων 23 Δεκ.
Άγιος Δαυίδ 23 Δεκ.
Άγιος Κωνσταντίνος, ο Ρώσος 26 Δεκ.
Αγία Δόμνα 28 Δεκ.
Όσιος Θεόφιλος 29 Δεκ.
Όσιος Γεδεών, ο Καρακαλληνός 30 Δεκ.
Βιβλιογραφία  
Εργογραφία




Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης